Brütal Legend – Brutalt mediokert

Brütal Legend...Jag har härmed lärt mig en läxa. Höga förväntningar, eller några förväntningar överhuvudtaget hjälper ingen. Fast med tanke på att Brütal Legend är ett spel från självaste Tim Schafer så kan det inte hjälpas.

Brütal Legend har mycket som talar för sig, i alla fall om man tittar på pappret. Stor öppen värld, hårdrocks-tema, cool story, humor och Jack Black som spelar huvudkaraktären. Tyvärr är spelet mediokert som bäst, om ens det. I princip hela spelet var en enda stor besvikelse för mig.

Det enda konsekventa i spelet är hårdrocken, allt det andra är mer eller mindre en illusion. Angående öppen värld kan jag säga att det bara är första kartan som är “öppen”. Desto längre du kommer i spelet desto mer linjärt blir det. Man styrs in på specifika spår, i och med detta tappar spelet en stor del av sin charm och det hela känns väldigt hafsigt.

Humorn och handlingen stannar av och allt man gör känns repetitivt och meningslöst. För att inte tala om sidouppdragen. Antiklimax är det första ordet jag kommer att tänka på. Du gör samma saker hela tiden, och inte nog med det, du möts av samma dialoger vartenda gång du tar dig an ett av dessa uppdragen.

Jack BlackGenom att implantera ett halvtaskigt RTS-moment i spelet försöker Tim Schafer göra något unikt, men det hela faller platt. Styrningen är jobbig, och det kan inte hjälpas men dessa momenten i spelet är inte mer än en “tutorial” för flerspelarläget – vilket verkar ha varit fokus av Double Fine.

Detta gör mig faktiskt ännu mer besviken. Spelet tycks ha sålts att det i grund i botten var ett långt action/äventyr – och det var just därför jag köpte det. Om inte detta var nog så är spelet fruktansvärt kort. Det tar i princip sex till åtta timmar att klara av, och ännu mindre om du skiter i de plågsamt tråkiga sidouppdragen.

Det sorgligaste med det hela är att Brütal Legend visar mycket potential. Grafiken är utmärkt, världen är rik med mysiga scenerier och många av karaktärerna är unika och roliga – det är bara synd att det inte utnyttjades mer. Spelet hade kunnat vara mycket längre, och det märks verkligen. Slutet kommer plötsligt och lämnar en handfallen; “var detta allt?”.

/Thomas aka tomme

3 thoughts on “Brütal Legend – Brutalt mediokert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s