Nya X-com

2k Games X-comOm ett tag kommer det nya X-com spelet och vi som är pc-veteraner har länge väntat på en uppföljare värd namnet. Jag vet dock inte om det nya X-com kommer att vara värt namnet, men oavsett ska det bli kul att få se vad nytt 2K Games kommer att tillbringa.

Där är några saker som oroar mig dock.

Det nya X-com kommer att lämna det strategiska bakom sig, och istället får vi en första persons-skjutare. Bara det faktumet får en att rynka på näsan. Främst för att vart och vartannat spel nuförtiden är första persons-skjutare och enligt mig börjar det bli lagom uttjatat med sådana spel.

Dock, utvecklarna har lovat att den strategiska aspekten med basbyggande och forskning skall vara kvar, så det är inte helt illa.

Men det som verkligen bekymrar mig är de nya utomjordingarna vi slåss mot. Det som gjorde originalet så charmigt hade mycket med utomjordingarna att göra. De var de “klassiska” varelserna; de gråa med de stora ögonen, de starka gröna mutanterna och de “alien”-filmerna inspirerade med gripklor som la ägg i folk, och omvandlade dem till zombies.

I det nya X-com saknas alla dessa, och istället får vi ta oss an en ny form – de oljebaserade utomjordingarna. Kolla trailern nedan för att få en hum om vad jag snackar om.

För mig personligen sabbas hela konceptet med dessa nya varelser. För man kan ju fråga sig själv hur kul det egentligen är att skjuta och jaga oljebaserade livsformer.

Att lyfta sitt hagelgevär för att skjuta bort skallen på en “grey” är en känsla i sig, för på något vis kan man associera sig själv med dem. De ser mänskliga ut, och har en egen kultur – men svarta oljefläckar? Det blir svårt…

Det är en av anledningarna till att jag systematiskt väljer bort spel där man kämpar mot robotar. Man får ingen känsla av att man har åstadkommit något genom att döda robotar. De är opersonliga, har ingen kultur, samvete eller familj. Den moraliska touchen med att döda en människa, eller något människoliknande är som borta när det enda man gör är att döda robotar, eller som nu i det nya X-com oljeklumpar.

Förhoppningsvis är dessa oljevarelser inte de enda man får möta, men jag är tveksam till att man får möta något mer människoliknande. Vi får helt enkelt se när spelet väl släpps.

/Thomas

One thought on “Nya X-com

  1. Tomme ! Varför har jag inte läst denna hemsida innan. Läste om X-com i pc-gamer. Lär nog inte bli som the good old days men man kanske MÅSTE testa det 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s