Dragon Age: Origins – Lotr?

RPG-släppen har detta året varit få, allt för få om jag får säga mitt. Men som tur är släpptes Bioware‘s Dragon Age: Origins precis i tid innan torkan tog ut sin rätt.

Handlingen tar sig form beroende på vilken ras, klass och bakgrund du har valt, men i stort ebbar det ut i en Sagan om Ringen fantasi-värld med episka slag och orc-folkmord.

Det är svårt att säga att handlingen är originell på något sätt, då som sagt Sagan om Ringen parallerna är så tydliga.

I stort går handlingen ut på att du ska samla ihop en armé, bestående av de olika raserna som finns i landet, och gissa vilka de är. Jo, dvärgar, människor och alver. Anledningen till att du ska samla ihop detta hopkok är för att bekämpa orcherna (“blight” som de kallas i spelet) som har invaderat landet. Huvudpremissen bakom handlingen är så lik att det är skrämmande.

Det är svårt att jämföra Dragon Age med klassiker som Baldur’s Gate, dels för att handlingen är tagen direkt ur en Tolkien bok, men även för att det tekniska inte lever upp till förväntningarna. Det är faktiskt ett rätt fult spel och visar sina begränsningar gång på gång. Miljöerna är statiska och livlösa, samt att utomhusområdena är små och glesa.

Detta bidrar till att utomhusmiljöerna inte är mer än en korridor mellan en plats till en annan. Utforskningsmöjligheterna är näst intill obefintliga. Det är väldigt svårt att komma in i RPG-känslan när man regelbundet slussas från en “quest-hub” till en annan.

Dragon Age har dock sina ljusa punkter. Speldesignen är rolig, och själva rollspelandet är utmärkt. Du kan utforma din karaktär precis hur du vill, och själva dialogerna mellan dig och de otaliga npc:erna i spelet är givande. Många av uppdragen kan tacklas på flera olika sätt, och ofta är där ingen distinkt linje för vad som är gott eller ont. Detta gör det desto mer intressant för att se hur ens val i spelet panerar ut i slutändan.

Det tar upp emot femtio till sextio timmar att klara av spelet, så rent valutamässigt får du mycket för pengarna.

Trots att handlingen är bristfällig på sina punkter, samt att det tekniska känns undermåligt stundtals är det ett roligt RPG i sann Bioware-anda. Så jag kan inte göra annat än att rekommendera Dragon Age till alla som vill stilla sitt rollspelsbegär.

/Thomas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: