Total War: Shogun 2 – Demo

För någon vecka sedan tankade jag hem demot till Total War: Shogun 2 i väntan på släppet. Det var med stor förväntan när jag kickade igång spelet genom Steam. De andra spelen i serien har alltid varit bra, med variation på bra och bättre. Ett av favoriterna är Empire Total War och det mycket på grund av att man kan spela som Sverige. Det är inte så många spel som tillåter dig att härska och plundra den kända världen som svenskar.

Shogun 2 lämnar dock Europa och svenskarna. Härmed gäller det inbördes strider i japan med samurajer och ninjas. Det är inte så värst mycket man får testa i demot, men de slagen man blev serverade lämnade en bitter eftersmak. I stort fungerar kampanjkartan likadant som i Empire Total War, vilket är ett plus. Men striderna är helt annorlunda, till det negativa för mig. Istället för det långsamma strategiska har striderna ersatts av ett sjukt hektiskt spelande med alldeles för stor fokus på “sten, sax, påse” taktik. Allt gick så fort att jag knappt hann beundra striderna på infanteri nivå. En sekunds bortfall från din del kan vända slaget till förlust, och det mest på grund av att nu har utvecklarna satt i system att vissa specifika enheter är bara bra mot vissa andra specifika enheter. I princip är slumpens faktor som bortträngd. Dina bågskyttar kommer alltid att förlora mot hästtrupper, och dina hästtrupper kommer alltid att förlora mot spjutmän och så vidare.

Enormt stressfullt med tanke på att striderna är oftast över på endast ett fåtal sekunder beroendes på vem som möter vad. Fick en liten chock då två kompanier svärdsmän började springa i panik då ett gäng ryttare kom stormande. Jag hade förstått det om de hade blivit massakrerade, men de hann inte ens förlora en man innan de vände på klacken och tillät sig bli ihjälhuggna. Mycket frustrerande då de även var i numerärt överläge.

Som Shogun 2 kändes att spela i demot ser det inte ut att bli något köp, tyvärr.

Du hittar demot här.

/Thomas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s