Left 4 Dead 2

Zombies, kan man få nog av dem? Tydligen inte eftersom Left 4 Dead 2 har släppts.

Jag vet inte om jag vill kalla Left 4 Dead 2 en uppföljare, för efter att ha spelat ett par timmar känns det mer som en expansion, eller kanske rentav en finjustering av ettan.

Utöver att fyra nya karaktärer presenteras, samt ett nytt område att traska igenom känns det mesta igen. Ett antal nya special zombies gör även entré, och introduktionen av närstridsvapen. Det är allt, i princip.

Speldesignen är sig lik. Fem kampanjer med olika miljöer skall kämpas igenom, och det gör sig bäst genom att spela samarbetsläget med ett gäng polare. Om du låter datorn ta kontrollen över de andra överlevande lär du få en mycket frustrerande spelstund.

AI:n för zombiesen är funktionell – jag kan inte tänka mig att det egentligen är så mycket programmering som ligger bakom den. I princip det enda zombiesen ska göra är att springa mot dig vrålande. Dina polares AI är lite mer delikat dock, och det märks för den strular upp sig på regelbunden basis.

Bland annat har de svårt för att följa efter dig. När kaos utbryter och du måste fly kan du räkna med att de släpar efter, och inte helt oväntat blir de uppätna. Problemet löses enkelt med att spela med ett gäng kompisar, men att behöva förlita sig på att ha några polare till hands varje gång du vill spela kanske är lite mycket att förvänta.

Givetvis kan man spela över Live, men på vanlig manér kantras online-världen av galningar och snorungar… tyvärr.

Left 4 Dead 2 kan vara kul stundtals, dessvärre kickar repetitionen in rätt snabbt. Det är alldeles för likt ettan för att kunna bringa några överraskningar. Det är standard första persons skjutare – sikta, skjut och fortsätt.

Ibland blir det väldigt stressigt, speciellt i slutfasen av varje bana. Oftast är det något larm eller liknande som skall stängas av, och zombiesen slutar inte attackera förrän larmet är avstängt. Detta kan vara väldigt underhållande – jag menar; om inte adrenalinet börjar pumpa över faktumet att du jagas av ett dussin zombies så är det något som inte stämmer.

Samtidigt kan dessa crescendo orsaka hårförlust. Vissa av dessa slutfaser är inget mer än en frustrerande sörja, speciellt om någon form av AI-kompanjon är involverad.

Jag kan inte se mig själv rekommendera Left 4 Dead 2, inte till de som redan har spelat ettan. Men om man inte har spelat Left 4 Dead tidigare är det lika bra att hoppa på tvåan direkt. Det bjuds helt enkelt på mer, och är mer välpolerat än sin föregångare.

/Thomas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s