Minecraft

Då har man gjort som 3 biljarder andra människor på denna planet och köpt Minecraft. Jag vet dock inte om man kan kalla spelet “indie” med tanke på försäljningssiffrorna. När slutar ett spel vara indie egentligen? Handlar det enbart om vilken utgivare man är del av?

Kan först börja med att berätta att jag när väl skulle betala för spelet möts jag av en logga som sa något i stil med; “so you are one of those that hasn’t bought Minecraft yet”.  Jag måste säga att detta nästan fick mig att skita i att trycka på “fortsätt” knappen. Jag menar, som indie-utvecklare måste man väl ändå visa ödmjukhet? Eller har jag fel? Fast jag antar när man hovar in de summorna som Markus Persson har gjort på spelet kan man väl ta sig friheter.

Nåväl, efter den minimala nedtankningen var jag redo. Jag kickade igång min första värld, och hade inte den blekaste aning om vad jag skulle göra. Jag sprang omkring som en yr höna och slog på diverse träd och… hönor. Plötsligt infall sig mörkret, och till min förskräckelse började diverse elaka djur och zombies dyka upp. Jag dog, hårt och länge. Jag dog så brutalt att jag var tvungen att kolla svårighetsinställningarna.

Men det visade sig att jag inte var ensam om denna totala sinnesförvirringen eftersom på youtube finns det en hel uppsjö med tutorial-videos om hur man överlever. Efter en timmes iakttagande hade jag tagit lärdom och byggde mitt första hus. Strax därefter begav jag mig ner i mängd allsköns grottor och började hamra sten, kol och järn. Efter några timmar kände jag att jag hade bemästrat den fasen av spelet. Mitt byggande var i full gång. Torn började titta upp överallt på min tomt. Mina utplanterade träd växte vilt, och min vallgrav runt mitt hus samlade lik. Allt var som det skulle vara – tills jag hittade lava.

Jag byggde en spann och fyllde den med lava. När jag kom upp ur grottan där jag hade hittat lavan visade det sig att det var natt. Eftersom grottans ingång låg så pass nära mitt hus tänkte jag att det antagligen inte skulle vara några problem att kuta över. Så jag började springa, men blev snabbt fångad av en zombie. Jag fick panik och när jag klickade på dörren till mitt hus för att öppna den råkade jag slänga ut lavan på golvet. Inom några sekunder var mitt hus övertänt, med en stor pool av lava som vardagsrumsgolv.

Jag svor högt och länge och beslöt mig tillslut för att ge upp den världen. Allt var förstört. Så jag startade en server istället, där jag och några polare kunde spela och skapa tillsammans. Där har jag nu hängt ett tag, och vårt land börjar ta sig. Skyhöga broar tornar sig upp i himlen, vackra hus med tillgång till havet pryder marken och grottorna är omsorgsfullt kartlagda.

Visst låter det trevligt, men det finns ett stort fundamentalt problem med spelet, som påverkar i alla fall mig. Där finns ingen markerad struktur. Det är som mest spännande i början då man måste kämpa för resurser och överlevnad, men när väl ditt hus är gjort och din första grotta utforskad, det vill säga då du har material så det räcker och blir över så finns det egentligen inget mer med spelet. Visst, du kan fortsätta bygga och expandera, men till vilken nytta utöver din egen fåfänga?

Så du har byggt ett stort hus med massor av rum, sovrum, vardagsrum, allt helt enkelt. Du tar ett steg tillbaka och begrundar ditt bygge och säger för dig själv “fantastiskt”. Men sen då? Du kommer aldrig att använda rummen, som mest kan du visa upp dem för dina polare, utöver det kommer spelet aldrig ge dig några indikationer på om du har byggt det bra eller dåligt. Inga npc:er kommer att hyra dina rum/hus och ge dig feedback. Allt som allt är det ett väldigt ensamt spel utan någon som helst struktur. Det finns absolut ingen mening till dina byggen, utöver ditt första hus eftersom du måste ha någonstans att vara på natten.

Detta sabbar spelet för mig, varje gång jag loggar in får jag en existentiell kris. Visst, det kan vara kul att bygga, för att se hur långt man kan sträcka sig kreativt men för mig räcker det inte. Spelet är i beta fasen, så vem vet vad som kommer att läggas till, men jag hoppas innerligen på något mer äventyrsaktigt. Något som gör att du behövs i världen. För det enda som får Minecraft just nu att kännas som ett spel är den nattliga fasen och eventuella zombies i de grottor du besöker, annars kan det lika gärna vara legosimulator.

/Thomas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s