Mount & Blade: Warband Beta

Mount & Blade

För några veckor sedan inledde TaleWorlds sin multiplayer beta för sitt medeltida slaktarspel Mount & Blade.

Först och främst kan jag säga att jag aldrig väntade mig ett multiplayer läge till M&B. På forumet hade de sagt åtskilliga gånger att multiplayer var något de aldrig skulle göra.

Det var båda glädje och sorg när jag tog emot nyheten. Jag har alltid velat spela kampanjen i coop, men tyvärr så innefattar multiplayern bara ett Counter Strike liknande läge. Två lag som slåss baserat på ronder. Meh…

Oavsett min besvikelse så ansökte jag till betan, men kom inte med. Såg filmer från andra som kommit med i betan på forumet och blev lite sur – fan jag ville också testa ju! Men så plötsligt hände det. Ungefär två veckor in på betan dimper en inbjudan ner i brevlådan och det var nära att jag missade den. Jag får så mycket spam-mail att delete knappen går varm när jag går igenom inboxen.

Efter en tio minuters installering var jag redo. Jag skapade min ytterst fula och skäggiga gubbe och begav mig online. Det första jag möts av är en uppdaterad grafik, och nya animationer – för att inte glömma cirka 30 pilar kommande mot mig.

Tyvärr måste jag säga att M&B multiplayer-läget kan vara det mest frustrerande spel jag någonsin spelat. Utöver att alla fiender har någon slags avstånd-attack(pilbåge, kast-yxa/spjut) så känns striderna väldigt stela och förvirrande. Utöver det så orsaker lagg en hel del ångest när timing är allt. Dessutom är spelet obalanserat.

Chaaaarge!Du väljer kultur när du går med i ett spel, och beroende på vilken du har valt så får du välja mellan olika vapen. Vissa kulturer har allt, medan andra inga. Sedan har de ett konstigt system som gör att desto mer utrustning och vapen du har på dig, desto långsammare går och slår du. Detta bidrar till att många spelare springer omkring helt nakna med bara en fet yxa. Vad detta innebär är att dessa barbarer svingar extremt snabbt jämfört med de som har rustning. De med rustning kan inte blocka och kontra eftersom det inte finns någon tid.

Det är riktigt frustrerande och går emot hela konceptet. För det funkar så här: När du dödar någon får du guld, och det guldet kan du använda för att uppgradera din gubbe med rustningar eller vapen. När en naken gubbe är en effektivare mördare än en fullutrustad riddare så kasseras hela systemet per automatik. Det är fullständigt bakvänt.

Nu ska jag inte bara spy galla. Stundtals är det roligt, speciellt när folk håller ihop. Jag måste dock bara påpeka igen, att än så är M&B multiplayer inget mer än en frustrerande röra – i alla fall för mig. Kanske blir bättre, det är ju det som en beta är till för…

/Thomas aka tomme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s