Majesty 2 – Var en mmo-gud för en dag eller två

Majesty 2Titeln på detta inlägget kanske är lite missledande då Majesty 2 – The Fantasy Kingdom sim inte är ett mmo utan ett strategispel. Grejen är dock när du spelar Majesty 2 känner du dig som en gud över ett eget mmo. Jag ska förklara.

På ytan tycks Majesty 2 vara som vilket annat strategispel som helst. Det innehåller basbyggande, resurshantering( i form av pengar då) och krig. Till skillnad från andra liknande spel är att här har du inte någon direkt kontroll över dina följeslagare. Dina hjältar, i form av magiker, krigare, präster och dylikt lever sina egna “liv”. För att få dem att göra saker måste du utsätta belöningar i form av pengar… som givetvis dras från din egen kassa.

Vill du till exempel få död på den där envisa varulven som attackerar dina bönder måste du utfästa en belöning, och en rätt häftig sådan om du vill att dina höglevlade gubbar skall komma och kriga för dig. Pengarna dina hjältar samlar på sig använder de sedan genom att köpa olika saker som du kan erbjuda i en mängd affärer(gäller att bygga dem först). Det kan vara allt ifrån livselixir till nya vapen.

Det är underhållande att följa sina små deltagare, och har man spelat mmo sen tidigare blir det ännu mer intressant. Man känner igen sig i de små liven. Att se en level 3 krigare gå ut för att göra quests som du har satt ut sätter ett leende på mina läppar, speciellt om han använder upp alla sina intjänade pengar direkt. Jag känner igen mig själv som låglevlad krigare i World of Warcraft. Vartenda intjänad guldkrona försvann fortare än kvickt.

Oh crapUtöver att just konceptet är fräscht och underhållande faller spelet på en rad andra punkter. Kampanjen är relativt kort, och enformig. Flerspelarläget är inget att hurra för. Något samarbetsläge finns inte och versus-läget var enligt mig rätt tråkigt och laggigt. En annan sak som förvånar mig, speciellt med tanke på hur spelet är utformat är att det inte finns någon speciell “loot” för ens gubbar att införskaffa. Dina gubbar blir inte speciellt unika. En level 20 krigare är som vilken annan level 20 krigare, utöver att deras attributer skiljer sig åt något.

Majesty 2 är underhållande i några timmar, men sedan börjar repetitionen kännas av och avsaknaden av ett bra flerspelarläge gör att spelet inte är värt ett fullpris – inte ännu i alla fall. På dess forum står det bland annat att de ska se över möjligheten att införa samarbetsläge och så vidare. Det är väl bra antar jag, men frågan är bara hur länge det dröjer…

/Thomas aka tomme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s